Ask2Sell

Veelgestelde vragen over de verkoop van uw bedrijf.

Veel gestelde vragen

Wat biedt de 2Sell website?
Wij bieden online cursussen, documenten en templates om ondernemers te helpen hun bedrijf verkoopklaar te maken. Of je nu zelfstandig verkoopt of met een bedrijfsadviseur werkt, ons platform geeft je alle tools en kennis die je nodig hebt.
Hoe verkoop ik mijn bedrijf?
Uw bedrijf verkopen begint met een goede voorbereiding. Bij het vinden van een koper en de daadwerkelijke overdracht komt qua informatievoorziening, onderhandeling en juridische aspecten heel wat kijken. Het loont om tijdens het proces advies in te winnen bij gepsecialiseerde experten (boekhouder, advocaat, overnamebemiddelaar,...).
Heb ik een bedrijfsadviseur nodig om mijn bedrijf te verkopen?
Dat hangt af van je situatie. Ons platform helpt je zowel bij het zelfstandig verkopen als bij het werken met een bedrijfsadviseur. We leggen de voor- en nadelen van beide opties uit, zodat je de juiste keuze kunt maken.
Hoe lang duurt de verkoop van mijn bedrijf?
Dit hangt af van de complexiteit van uw bedrijf en de markt. Gemiddeld duurt het proces tussen 6 en 12 maanden.
Wat zijn de belangrijkste stappen om mijn bedrijf verkoopklaar te maken?
De belangrijkste stappen zijn:
  • Waardebepaling van je bedrijf
  • Het organiseren van financiële en juridische documenten
  • Het opstellen van een verkoopmemorandum
  • Het zoeken en benaderen van potentiële kopers Onze cursussen begeleiden je stap voor stap door dit proces.
Wat is een informatiememorandum en waarom heb ik dat nodig?
Een informatiememorandum is een document dat potentiële kopers een gedetailleerd overzicht geeft van jouw bedrijf, zoals financiën, marktkansen en operationele details. Het is een cruciaal document om je bedrijf professioneel te presenteren.
Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf?
De waarde van een bedrijf wordt bepaald op basis van meerdere factoren zoals winstgevendheid, marktpositie, groeipotentieel en vergelijkbare transacties in de markt. We bieden tools en richtlijnen voor een eenvoudige waardebepaling van je bedrijf. Voor een meer gedetailleerde analyse kun je ook samenwerken met een professional, afhankelijk van je behoeften.
Hoe en waar vinden jullie cursussen plaats?
Een aantal van onze cursussen zijn volledig online en on-demand, zodat je in je eigen tempo kunt leren en de stappen kunt doorlopen. Je hebt direct toegang tot alle materialen na aanmelding.
Onze Masterclass is klassikaal. De datum en locatie staan steeds vermeld bij de inschrijving.
Wat als ik vragen heb tijdens het proces?
Ons platform biedt ondersteuning via een kennisbank, veelgestelde vragen en verschillende tools. Uiteraard kunt u ten allen tijde contact op nemen met onze experts voor aanvullende hulp.
Wat zijn de voordelen van zelfstandig verkopen?
Door zelfstandig te verkopen kun je besparen op de kosten van een bedrijfsadviseur en behoud je volledige controle over het proces. Ons platform geeft je de tools om dit op een professionele manier te doen.
Hoe bescherm ik gevoelige informatie over mijn bedrijf?
Je kunt gebruik maken van een geheimhoudingsverklaring (NDA), een document dat potentiële kopers ondertekenen om vertrouwelijke informatie te beschermen. Wij bieden een template hiervoor.
Let ook op met kandidaat-kopers. Zijn ze werkelijk geïnteresseerd of willen ze gevoelige informatie verkrijgen?
Kan ik mijn bedrijf verkopen als ik schulden heb?
Ja, maar het is belangrijk om de schulden duidelijk te documenteren en een strategie te hebben om hiermee om te gaan. Onze cursussen behandelen hoe je met dergelijke uitdagingen kunt omgaan.
Wat gebeurt er na de verkoop van mijn bedrijf?
Na de verkoop kun je een overgangsperiode afspreken om de koper te ondersteunen. Dit wordt vaak als bijlage vastgelegd in de verkoopovereenkomst. Dit kan voor een korte periode van enkele maanden, tot een volwaardige ondersteuning gedurende enkele jaren.
Zijn jullie masterclasses en webinars geschikt voor alle bedrijfstypes?
Ja, onze materialen zijn geschikt voor een breed scala aan bedrijven, van kleine ondernemingen tot middelgrote bedrijven. We bieden aanpasbare oplossingen voor verschillende industrieën.

Lexicon - woordenlijst

Asset deal
Asset deal: een overeenkomst waarbij niet de aandelen, maar wel de activa van een onderneming verkocht worden. In dit geval blijven de meeste schulden achter in de verkopende vennootschap en ondergaat deze overeenkomst een andere fiscale behandeling. De asset deal heeft ook gevolgen voor de juridische continuïteit.
Data room
De zaal of ruimte (meestal electronisch - cloudomgeving) waarin bepaalde gegevens worden verzameld over de onderneming die het voorwerp uitmaakt van de transactie. De kandidaat-koper of -investeerder krijgt toegang tot deze gegevens en kan zich op die manier een goed beeld vormen van de onderneming. De toegang tot en het bezoek aan een data room wordt geregeld door strenge regels, de data room rules.
Earn-out
Earn-out: bij een earn-out wordt de finale prijs gedeeltelijk afhankelijk gemaakt van de toekomstige realisatie van bepaalde objectieven. Hier zijn echter een aantal valkuilen. Zo kan er discussie ontstaan over hoe de resultaten waarop de earn-out gebaseed is, gemeten moeten worden. Verder kunnen al dan niet gerealiseerde synergieën de vergelijking met resultaten van vóór de overname bemoeilijken.
EBIT
EBIT / Earnings Before Interest and Tax: de winst voor intrest en belastingen. Dit is een maatstaf voor de operationele winst van een onderneming.
EBITDA
EBITDA / Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization: de winst voor intrest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. Dit is een maatstaf voor de operationele winst van een onderneming.
Exclusiviteit
Exclusiviteit: een clausule in een brief of een overeenkomst waarin de verkoper aangeeft dat hij niet met andere partijen aan het onderhandelen is en ook geen onderhandelingen zal aanvatten/aangaan. Een exclusiviteit is beperkt in tijd.
Geheimhoudingsovereenkomst
Geheimhoudingsovereenkomst (NDA / Non Disclosure Agreement): met deze overeenkomst bevestigen de partijen dat de informatie die uitgewisseld wordt in het kader van overnamegesprekken niet misbruikt zal worden. In deze overeenkomst kunnen ook andere bepalingen staan, zoals een niet-afwervingsovereenkomst van personeel.
Informatiememorandum
Informatiememorandum: eens de potentiële koper een geheimhoudingsovereenkomst getekend heeft, krijgt hij informatiememorandum toegestuurd. Dit document stelt de potentiële koper in staat een goed beeld te vormen over de activiteiten en cijfers van de onderneming, zonder bedrijfsgevoelige informatie weg te geven.
Intentieverklaring
Intentieverklaring (LOI / Letter Of Intent): de intentieverklaring is een eerste schriftelijke weergave van de bedoelingen van de partijen. Met uitzondering van de verklaringen rond exclusiviteit en geheimhouding zijn meestal niet alle clausules in de intentieverklaring bindend.
LBO
LBO (Leveraged Buyout) is een methode van overname waarbij de financiering van de overname voornamelijk berust op geleend geld, dat moeten worden terugbetaald met cash flows die door het overgenomen bedrijf zelf moeten worden gegenereerd. De activa en/of de aandelen van het overgenomen bedrijf worden hierbij als onderpand voor de lening gebruikt. Op deze manier kunnen investeerders een bedrijf overnemen met een beperkte(re) inzet van eigen kapitaal.
Long list
Long list: een long list is de initiële lange lijst van potentiële kopers voor de onderneming.
M&A
M&A (Mergers & Acquisitions) is een alomgebruikte term om fusies en overnames van bedrijven aan te duiden. Een fusie is de situatie waarbij 2 ongeveer gelijkwaardige bedrijven samengaan en de directie van de 2 bedrijven gezamenlijk een nieuwe directie vormen. Bij een overname van bedrijven gaat het eerder om ongelijkwaardige bedrijven. Deze laatste kan vriendschappelijk of vijandig zijn. Voorafgaandelijk wordt er een Due Diligence uitgevoerd.
MBO
MBO – Management Buy Out: de transactie waarbij het bestaande management (naast de overnemer) mede-eigenaar wordt van een onderneming.
MBI
MBI – Management Buy In: de transactie waarbij een nieuwe managementgroep (naast de overnemer) mede-eigenaar wordt van een onderneming.
Multiple
Multiple: de multiple-methode is een waarderingsmethode. Hierbij vergelijkt een maatstaf van de onderneming (omzet, EBITDA, EBIT, … ) met de maatstaf van een vergelijkbare onderneming waarvan de ondernemingswaarde wel gekend is. Vergelijkbare ondernemingen kunnen beursgenoteerde ondernemingen zijn of vergelijkbare ondernemingen die overgenomen zijn.
Risico en opportuniteitsanalyse
Risico en opportuniteitsanalyse (due diligence): de koper kan een risico en opportuniteitsanalyse laten uitvoeren op de verkopende onderneming. Een risico en opportuniteitsanalyse kan zich richten op het financiële, fiscale, juridische, commerciële, sociaal of milieu aspect van de onderneming. Op basis van de risico en opportuniteitsanalyse kan de koper een grondig beeld krijgen van de verkopende onderneming en de te betalen overnameprijs bijstellen.
Share deal
Share deal: een overeenkomst waarbij de aandelen van de onderneming verkocht worden.
Short list
Short list: de short list is een korte lijst van bedrijven die in een eerste fase zullen gecontacteerd worden om te peilen naar hun interesse. De short list ontstaat na een selectie vanuit de long list.
SPA
Share Purchase Agreement ("Overeenkomst tot overname van aandelen") is een overeenkomst tussen de verkoper en de koper van de aandelen van het bedrijf. Deze bevat naast een omschrijving van het voorwerp, de prijs en de betalingsmodaliteiten een aantal andere clausules zoals waarborgen, verklaringen van juistheid, overdrachtsregeling en niet-concurrentiebeding.
Standstill clausule
Standstill clausule: een clausule willen opnemen waardoor de verkoper zich verbindt om gedurende voormelde termijn de vennootschap in going concern te besturen en het voorwerp van de transactie niet te verkopen (stand still).
Synergie
Synergie: dit omschrijft de waarde die gecreëerd wordt door de samenvoeging van twee ondernemingen. Deze waarde kan zich zowel aan de kostenkant als aan de opbrengstenkant bevinden.
Vendor loan
Vendor loan ("verkoperslening") is een lening die wordt gegeven door de verkoper van het bedrijf, en die als het ware een vorm van uitgestelde betaling van de koopprijs betreft omdat x% van de aankoopprijs maar na een bepaalde tijd moeten worden voldaan. De hoogte van deze uitgestelde betaling kan ook afhankelijk zijn van bepaalde voorwaarden of parameters.
Verdisconteerde kasstromen
Verdisconteerde kasstromen (DCF / Discounted Cash Flow): een veel gebruikte waarderings¬methode gebaseerd op de actualisatie van toekomstige vrije operationele kasstroom. De toekomstige vrije operationele kasstroom wordt geactualiseerd naar vandaag aan de gewogen gemiddelde vermogenskost (WACC).
Verklaringen en waarborgen
Verklaringen en waarborgen (Representations and warranties): de verkoper legt een aantal verklaringen af en waarborgt dat deze juist zijn. Deze verklaringen en waarborgen worden opgenomen in de verkoopovereenkomst. De waarborgen kunnen beperkt worden in tijd en in bedrag. In het geval dat de verklaringen van de verkoper over de onderneming onjuist blijken te zijn, vormen deze verklaringen, al dan niet samen met de waarborgen, de basis voor een latere schadevergoeding.
WACC
De WACC (Weighted Average Cost of Capital) is de 'gewogen gemiddelde kapitaalkost' van een bedrijf. Deze wordt gebruikt om de toekomstige kasstromen te verdisconteren in de Discounted Cash Flow methode en is eigenlijk het rendement dat het bedrijf moeten behalen om zowel zijn aandeelhouders als zijn schuldeisers te kunnen vergoeden.
Werkkapitaal
Werkkapitaal: de som van de klanten, leveranciers, voorraden en andere vlottende activa en passiva die nodig zijn voor de dagelijkse werking van de vennootschap.

"Als je geen kostbare fouten wilt maken en jezelf veel tijd, geld en frustratie wilt besparen... Zoek dan iemand die al doet wat jij wilt doen."